פטנטים על תוכנה אפליקציות ומחשבים
פטנטים על תוכנה אפליקציות ומחשבים הנו תחום בו מדיניות רשויות הפטנטים שונות ממדינה למדינה, פטנטים על תוכנה ואפליקציות הנו תחום שונה לעומת פטנטים על מחשבים, פטנטים על תוכנה הנו תחום שיש בו מחלוקת בין המלומדים האם עדיף להעניק פטנטים על תוכנה או לאו.
פטנטים על תוכנה הנו תחום חדש יחסית לתחומי תעשייה אחרים מסורתיים, לכן עם התפתחות והקידמה הטכנולוגית כמובן יזמים ביקשו להגן על זכויותיהם בתוכנות שונות ואפליקציות, אך חוקי הפטנטים לא התייחסו לתחום חדש זה, לכן רשויות הפטנטים ובתי המשפט נדרשו להחליט האם להעניק פטנטים על תוכנה ואפליקציות.
פטנטים על תוכנה ואפליקציות בישראל
תחילה נציין שחל שינוי בישראל בעניין פטנטים על תוכנה, רשות הפטנטים בעבר הסתמכה על המצוי בחוק הפטנטים, אך רשות הפטנטים הוציאה בתאריך 15.3.2012 הוראות עבודה לעניין פטנטים בתוכנה, כלומר במידה והמבקש עומד בתנאי חוק הפטנטים לפי הוראות העבודה של הרשות ניתן היום לקבל פטנט על תוכנה בישראל.
בעבר היה קושי גדול יותר לקבל פטנטים בתוכנה מאחר ולא היה מסמך מטעם רשות הפטנטים בעניין תוכנה, אך גם לפני כן ניתן לראות שנתקבלו פטנטים בתוכנה בישראל למשל פטנט שניתן בשנת 2003 שמספרו 134525, בעניין ""שיטה לביצוע עסקאות בטוחות של כרטיסי אשראי ואימות חתימה אלקטרונית דרך האינטרנט".
ראה מאמר
פטנט על אפליקציה – פטנט על תוכנה.
פטנטים בתוכנה בישראל לעומת ארה"ב
בישראל כאמור יש הוראות עבודה שהוציאה רשות הפטנטים אך עדיין קל יותר לקבל פטנטים על תוכנה ואפליקציות במשרד הפטנטים האמריקאי, משרד הפטנטים האמריקאי מעניק פטנטים בתחום התוכנה כבר שנים רבות, גם בארה"ב פורסמו הנחיות לעניין פטנטים בתוכנה עוד בטרם פורסמו הוראות העבודה בישראל.
יזמים רבים, רואים בשוק האמריקאי כשוק עיקרי בתחום התוכנה ובצדק, השוק האמריקאי הנו שוק גדול בעל יכולת קניה גדול, לכן הפוטנציאל העסקי לרווחים גדולים יותר גדול יותר.
ראה מאמר
פטנטים ישראלים בתוכנה ופטנטים אמריקאים.
פטנטים על מחשבים ללא התוכנה הנו למעשה תחום שונה מפטנטים על תוכנה, כאשר מדובר על חלק פיסי קל יותר לקבל פטנט, כלומר קבלת רכיב המרכיב את המחשב הינו תחום שנבדל מתחום בו נכתבת תוכנה לעניין מסוים.
לכן פטנט על חלק המרכיב מחשב הנו למעשה שייך לתחום האלקטרוניקה לעיתים אופטיקה וכיוצ"ב, על כן הנו למעשה נכנס לתחום המסורתי יותר בענייני תהליכי רישום הפטנט ואין בו מחלוקת כפי שקיימת מחלוקת בין מלומדים שונים בעניין תוכנה.
פטנטים על תוכנה הנו תחום בו קיימת מחלוקת בין מלומדים, אחדים גורסים שיש להעניק פטנטים בתוכנה, כפי שנקבע בהוראות העבודה של רשות הפטנטים ויש שגורסים שיש גם להקל יותר בתחום זה, לעומתם יש הטוענים שתחום התוכנה שייך לחוק זכויות יוצרים ולא לתחום חוק הפטנטים.
עמדתם של אלו שמתנגדים להעניק פטנטים לתוכנה נובעת מכך בין השאר, שתוכנה הנה למעשה כתיבה, לכן כפי שעל ספר יש הגנה באמצעות חוק זכויות יוצרים, כך הטענה היא שגם על התוכנה שהיא טקסט יש להגן באמצעות זכויות יוצרים.
כמו כן, המתנגדים טוענים שחברות התוכנה הגדולות ינצלו את הפטנטים בתוכנה וימנעו מחברות קטנות ויזמים שימושים שונים, אך המלומדים מהצד השני שבעד להעניק פטנטים לתוכנה אומרים, שדווקא הפטנטים על תוכנה יאפשרו ליזמים וממציאים לפתח תוכנות חדשות ולהתחרות מול חברות הענק בתחום התוכנה.
להרחבה ראה מאמר:
פטנט על רעיון לאפליקציה וזכויות יוצרים.
מכירת פטנטים על תוכנה וכמו כן פטנטים בתחומים אחרים הנו חלק חשוב במיזם, בסופו של דבר יחד עם הגאווה של הממציא שיש לו פטנט רשום, עדיין המטרה היא עסקית ליצירת רווחים, הפטנט הנו אמצעי בכדי לבצע עסקאות או ליהנות מבלעדיות על ההמצאה.
פטנט ניתן לתקופה של עשרים שנה מיום הגשת בקשת הפטנט, במקרים רבים, הממציאים לא מחכים לקבלת תעודת הפטנט, אלא מתחילים במאמצי המכירה כבר לאחר הגשת בקשת הפטנט, קרי בשלב הנקרא
פטנט פנדינג.
ראה מאמר בו 7 שיטות למכירת פטנטים:
פטנטים למכירה.
מאמר נוסף שיכול לעניין את קורא מאמר זה, הנו מאמר בעניין:
עריכת פטנטים בתוכנה ומחשבים.
המידע לעיל הנו חלקי ואינו מלא, יש להתייעץ עם עורך דין או עורך פטנטים לכל מקרה ומקרה באופן פרטני.