רישום פטנט ישראלי ברשות הפטנטים הנו הליך הנועד בכדי להגן על המצאה, רישום פטנט ישראלי מתחיל בהגשת בקשה לרישום פטנט, המבקש נדרש לעמוד בתנאי חוק הפטנטים ותקנות הפטנטים על מנת לקבל תעודת פטנט ישראלי.
בכדי לקבל פטנט רשום, מבקש הפטנט יידרש לעמוד בתנאי חוק הפטנטים וביניהם סעיף 3 לחוק הפטנטים המציין: "אמצאה, בין שהיא מוצר ובין שהיא תהליך בכל תחום טכנולוגי, שהיא חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות המצאתית - היא אמצאה כשירת פטנט" (ההדגשות אינם במקור).
תחילה בטרם הגשת בקשת הפטנט, יש להגדיר את ההמצאה, כלומר יש להכין דיי חומר טכני המתאר את ההמצאה ושרטוטים, שלב זה הנו חשוב, עורך הפטנטים ינסח את הבקשה לפטנט על פי הפרטים הטכניים המועברים אליו, לכן ממציאים שאין להם חומר טכני מספק או שיש להם חומר טכני אך ניתן להוסיף לו חומר שירחיב את ההגדרה של ההמצאה ודרכי הביצוע שלה, כדאי שיבצעו תכנון קונספט עקרוני, קרי הסברים טכניים ושרטוטים שמועברים לעורך הפטנטים לביצוע העריכה.
לאחר שעורך פטנטים מנסח את העריכה מגישים את הבקשה לרישום פטנט בתוספת אגרה. האגרה יכולה להשתנות לפי המאפיינים של המבקש ונכון ליום 26.5.13 נעה בין 1,200 ₪ לבין 2,000 ₪.
פטנט ישראלי תאריך בכורה
מיום הגשת הבקשה לרישום פטנט, למבקש בקשה לפטנט ישראלי יש תאריך בכורה לפי אמנת פאריס למשך שנה במעל למאה עשרים מדינות. כלומר אם מבקש הבקשה בישראל יגיש בקשות במדינות אחרות מחוץ לישראל, במידה ויבקש ויגיש את מסמכי הבכורה מהבקשה הישראלית, ייזקף לזכותו תאריך הבכורה הישראלי כלומר היום שהגיש את בקשת הפטנט בישראל.
למשל מי שיגיש בקשה לרישום פטנט בארה"ב, בקשה לרישום פטנט באירופה וכיוצ"ב הנמצאת באמנת פאריס, למרות שייתכן ומתחרה שלו הגיש לפניו בפועל את הבקשה באותה מדינת יעד לפניו, עדיין יזכה בתאריך הבכורה הישראלי, ובתנאי שיגיש את הבקשה מחוץ לישראל בטרם יחלפו 12 חודשים מיום הגשת הבקשה לרישום פטנט בישראל.
המידע לעיל הנו חלקי ואינו מלא יש להתייעץ עם עורך פטנטים לכל מקרה לגופו, יש לבחון תחילה האם ההמצאה ניתנת ליישום באופן תיאורטי ולהביא בחשבון את דרכי הביצוע השונות הניתנות ליישום ההמצאה.
ממציא ישראלי פטנט בישראל או בעולם תחילה?
ממציא ישראלי יכול להגיש בקשות רישום פטנט בעולם או בישראל, ממציאים מתלבטים היכן להגיש את המצאתם תחילה, האם לבקש פטנט ישראלי או להגיש בקשות רישום פטנט בעולם. באופן עקרוני בכדי לקבל מונופול על המצאה יש להגיש בקשת רישום פטנט בכל מדינה בה הממציא מעוניין לקבל תעודת פטנט, אך כאמור לעיל ניתן לדחות את מועד ההגשות לפי אמנת פאריס או אמנה אחרת, אמנת PCT.
לעיתים הממציא רוצה לקבל פטנט מהר ככול האפשר, לכן הוא מגיש תחילה למדינה שמעניינת אותו בעיקר, למשל ארה"ב, אך הגשה ראשונה בארה"ב לא בהכרח תניב תשובה מהירה ממשרד הפטנטים האמריקאי.
דרך אחרת אפשרית לקבל פטנט מהר בארה"ב במשרד הפטנטים האמריקאי הנה הגשת פטנט ישראלי, בקשה לבחינה מהירה על אתר, ולאחר קיבול פטנט ישראלי, הגשת פטנט בארה"ב לפי אמנת PPH, כלומר על סמך קיבול הפטנט הישראלי משרד הפטנטים האמריקאי יבחן את הפטנט בארה"ב מהר יותר.
יש מספר אמנות PPH בהן ניתן להשתמש במדינות שונות, לכן כדאי לבחון את יעדי הממציא ואסטרטגיה נכונה לתהליך העסקי של הממציא (ראה: פטנטים למכירה).
פטנט ישראלי או מדגם ישראלי
ברשות הפטנטים בישראל מספר מחלקות, ניתן להגיש פטנט או מדגם או את שניהם יחד או סוג בקשה אחת, יש לבחון האם מדובר בפטנט או במדגם שהנו הליך שונה לקבלת זכות בקניין רוחני.
פטנט ישראלי יבחן במחלקת הפטנטים ברשות הפטנטים, מדובר כאמור לעיל על מוצר או תהליך, כלומר צריך שתהיה פונקציה חדשה שיש בה התקדמות המצאתית. תוקף הפטנט הנו לעשרים שנה מיום הגשת הבקשה, תהליך הבחינה ארוך יחסית למדגם, אך ניתן לבקש בחינה מוקדמת על אתר במקרים מסוימים. היקף ההגנה נקבע בטקסט שנמצא בפרק התביעות.
מדגם ישראלי יבחן במחלקת המדגמים ברשות הפטנטים המדגמים וסימני המסחר, המדגם מגן על עיצוב מקורי. תוקף המדגם הישראלי הנו חמש עשרה שנה מיום ההגשה ונבחן בתקופה קצרה ביחס לפטנט. היקף ההגנה נקבע בשרטוטים או בתמונות שבמדגם ולפי סיווג נבחר וכמו כן על פי הצהרת חידוש או הודעת הסתלקות (ראה: רישום מדגם וזכות מדגם רשום).
מושגים נוספים בקניין רוחני ישראלי
עורך פטנטים ישראלי מקבל את הרישיון מרשות הפטנטים המדגמים וסימני המסחר שבישראל, בעל תואר אקדמי טכני לפי החוק, למשל מהנדס מכונות, מהנדס תוכנה, ביולוג וכיוצ"ב, יכול לעסוק בהליכים בפני רשות הפטנטים בקניין רוחני.
עורך דין פטנטים ישראלי הנו עורך דין מהמניין שעבר בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין בישראל, עוסק רק בפטנטים וקניין רוחני או בנוסף לעיסוקו בתחומים משפטיים נוספים, יכול לעסוק בהליכים מול רשות הפטנטים המדגמים וסימני המסחר בישראל וכן מול בתי המשפט למשל בתביעות הפרה (ראה: עו"ד פטנטים).
סימן מסחר ישראלי הנו הגנה על שם או לוגו בישראל, מקנה זכות שימוש בשם לבעל סימן המסחר, ניתן לחדש את סימן המסחר בכל מועד חידוש פעם אחר פעם ללא הגבלת זמן.
המידע לעיל הנו חלקי ואינו מלא יש להתייעץ עם עורך פטנטים לכל מקרה לגופו, יש לבחון תחילה האם ההמצאה ניתנת ליישום באופן תיאורטי ולהביא בחשבון את דרכי הביצוע השונות הניתנות ליישום ההמצאה.
לפרטים נוספים השאר פרטים או טלפן 03-9730410: